home

środa, 13 kwietnia 2011

szarlotka

  • Kruche ciasto:


  • 3 żółtka
    1 jajko
    ok.2 szklanki maki pszennej
    5-6 łyżek cukru najlepiej -drobnego do pieczenia
    80g masła
    1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    • Piana:
    3 białka
    2 łyżki cukru

    • Nadzienie:
    20g masła
    4 średnie jabłka - ja użyłam zielonych Antonówek
    2 łyżki cukru
    4 goździki zmiażdżone w moździerzu
    1 łyżka mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

    • Kruszonka:
    1/4 kruchego ciasta
    dodatkowo 1-2 łyżki cukru

    • Przygotowanie:
    Oddzielamy 3 białka od żółtek. Żółtka dodajemy do naczynia z masłem. Białka odstawiamy na bok i jako pierwsze ugniatamy kruche ciasto.
    Do masła dodajemy jeszcze jedno (cale) jajko, sól, cukier, proszek do pieczenia i mąkę- którą wciąż dosypujemy porcjami, do momentu, aż nasze ciasto będzie jednolicie wyrobione i będzie bez większego problemu odchodziło od dłoni.
    Ciężko jest mi podać dokładną ilość mąki, ponieważ zależy ona od wielkości jajek. W moim wypadku było to nieco mniej niż 2 szklanki, a jajka były rozmiaru M. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na około 30min.

    W tym czasie przyrządzamy jabłka: na patelni rozpuszczamy 20g masła, 2 łyżki cukru i przyprawy. Następnie obieramy jabłka i kroimy w kostkę (albo jak ktoś woli to może jabłka zetrzeć na większych oczkach tarki) Jabłka dusimy około 20 min. W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.
    3/4 ciasta wykładamy równomiernie na dno i brzegi naczynia w którym chcemy upiec naszą szarlotkę. 1/4 ciasta mieszamy z dodatkowa ilością cukru po dokładnym ugnieceniu wkładamy do zamrażalki. Spód pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie wypełniamy cieple ciasto nadzieniem oraz pianą na wierzch.
    Na koniec wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażalki i tarkujemy na grubych oczkach bezpośrednio nad naczyniem do pieczenia tak aby powstała jednolita kruszonka. Pieczemy kolejne 30 min.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz