home

czwartek, 14 kwietnia 2011

Wielkanocny barszcz chrzanowy

Składniki0,5 kg białej kiełbasy
wędzony boczek
kawałek schabu karkowego
3-4 ząbki czosnku
2 żółtka
2 łyżki mąki
chrzan (ilość według uznania)
kwaśna śmietana
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz

Przygotowanie
Zagotować 3 l wody z kiełbasą, boczkiem, schabem,  czosnkiem i przyprawami. Gotować niezbyt długo, w czasie gotowania zdjąć szumowiny.
W miseczce połączyć żółtka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Zahartować dodając do śmietany niewielkie ilości gorącego wywaru i mieszając połączyć z wywarem.
Nie gotować. Dodać chrzan w słoiku do smaku. Przed podaniem podgrzać i dodać pokrojone na kawałki mięsa, kiełbasy i jaja na twardo.
Najlepszy na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz