3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Pianka
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel (smak dowolny)
ew. 1-2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo
6-7 dużych winnych jabłek
tłuszcz do formy
cukier puder
Plusem tego przepisu jest to, że nie trzeba prażyć jabłek - wystarczy kilka zetrzeć
Etapy przygotowania
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy dozamrażarki. Resztą ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę, posypujemy cienko mąką.
2. Na wierzch ciasta układamy obrane i starte jabłka.
3. Przygotowujemy piankę: z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.
4. Wierzch posypujemy startym ciastem wyjętym z zamrażarki.
5. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
2. Na wierzch ciasta
3. Przygotowujemy piankę: z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.
4. Wierzch posypujemy startym ciastem wyjętym z zamrażarki.
5. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz