home

wtorek, 19 kwietnia 2011

Szarlotka z pianą

  • Ciasto




  • 3 szklanki mąki

    1 kostka masła lub margaryny

    4 płaskie łyżki cukru

    5 żółtek

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 cukier waniliowy


    Pianka

    5 białek

    ¾ szklanki cukru

    kisiel (smak dowolny)

    ew. 1-2 łyżki wiórków kokosowych


    Dodatkowo

    6-7 dużych winnych jabłek

    tłuszcz do formy

    cukier puder



    Plusem tego przepisu jest to, że nie trzeba prażyć jabłek - wystarczy kilka zetrzeć

    Etapy przygotowania

    1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy dozamrażarki. Resztą ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę, posypujemy cienko mąką.
    2. Na wierzch ciasta układamy obrane i starte jabłka.
    3. Przygotowujemy piankę: z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.
    4. Wierzch posypujemy startym ciastem wyjętym z zamrażarki.
    5. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz