home

sobota, 16 kwietnia 2011

sękacz

Dlaczego sękacz? Bardzo lubię.
Przepis według "Paskal poprostu gotuj"

Składniki:
250g masła
12 żółtek
500g cukru
500g mąki
0,5 szklanki rumu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250g uprażonych płatków migdałów
12 białek
sól

 
Jeśli lubicie sękacz, to nic ni stoi na przeszkodzie, żeby upiec go samu w domu! To naprawdę nic trudnego! Wystarczy trochę wolnego czasu i piekarnik! A efekt jest rewelacyjny!
Jak przygotować:
1. Rozgrzej piekarnik na opcji grill.
2. Masło rozpuść w garnku.
3. Ubij żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodaj połowę mąki, krótko zmiksuj, dodaj resztę mąki i zmiksuj ponownie. Cały czas ubijaj masę i powoli wlej roztopione masło.
4. Dodaj pół szklanki rumu i ponownie zmiksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy i migdały, wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do reszty ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj.
6. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ok. 20x20 cm) rozprowadź chochlę ciasta.
7. Wstaw ciasto do pieca, a kiedy wierzch się zetnie i nieco przypiecze, wyjmij blaszke z pieca i rozprowadź na wierzchu kolejną chochlę ciasta. Zapiecz. Powtórz tę procedurę z resztą ciasta. Przed podaniem przestudź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz