home

sobota, 16 kwietnia 2011

Sernik na zimno

SKŁADNIKI:
  • 4 serki homogenizowane (po 20 dag)
  • 2 galaretki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • rodzynki
  • owoce
  • okrągłe biszkopty
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki truskawek lub innych owoców
Żelatynę rozpuścić w zagotowanym mleku. Galaretki rozpuścić pojedynczo.
Na spód blaszki wyłożyć biszkopty.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z serkami i układać kolejno na blaszce:
- biszkopty na spód
- ser
-  tężejąca galaretka
Sernik na zimno można urozmaicić owocami - np. truskawkami- ułożyc je na wierzchu przed wylaniem ostatniej galaretki. Nalezy przy tym pamiętac jednak, że w przypadku anansów oraz kiwi konieczne jest użycie specjalnego rodzaju galaretki, bowiem zwykła się nie zsiądzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz