home

sobota, 16 kwietnia 2011

Pierogi z mięsem

Ciasto pierogowe

50 dag mąki
1 jajko
1 szkl ciepłej woda
2 łyżki oleju
odrobina soli

Farsz

mięso z rosołu 50 dag
cebula
czosnek
jajko
przyprawy do smaku

Mąka, olej, jajko,woda  - zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek.

FARSZ:
Mięso z rosołu zmielić. Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz mięsny i zlepiać dokładnie brzegi.
Wrzucać pierogi partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju. Od chwili wypłynięcia gotować około 5 minut.Gotować na małym ogniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz