- 30 dag mąki
- 30 dag cukru
- 15 dag masła
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i kakao, wbijając kolejno jajka i przesypując je mąką z proszkiem do pieczenia.Na koniec wsypać cukier waniliowy.Piec ok.godziny w temp.180 st.
Do ciasta można dodać dżem wiśniowy- ale to wedle uznania.
Na zdjęciu ciasto przełożone kremem karpatkowy.
Krem do przełożenia z przepisu:
- 25 dag kremówki
- 60 dag owoców
- 10 dag mielonego twarogu
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka skórki z cytryny
- 150 ml soku wiśniowego
- 50 ml wiśniówki
- 10 dag cukru
Owoce umyć, 2/3 rozgnieść. Żelatynę rozpuścić w 50 ml soku. Twaróg utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, połączyć z masą z owoców i żelatyną. Dodać ubitą kremówkę. Ciasto nasączyć sokiem i wiśniówką, przełożyć kremem, przybrać resztą owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz