home

niedziela, 5 czerwca 2011

sernik na zimno

3 serki waniliowe 150g
0,50 kg sera białego mielonego
3 galaretki np truskawkowe
truskawki

2 galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zgodnie z przepisem z torebki
Trzecią galaretkę w odrobinie wody, tylko aby się rozpuściła, służyć będzie zamiast żelatyny, żeby ścisnąć ser.
Jak trochę przestygnie godać ser i serki. Ja nie słodziłam, bo to ma byc dietetyczny sernik. Dodałam kilka rodzynek.  Mieszamy i wylewany do tortownicy, ja to zrobiłąm w naczyniu żaroodpornym, widać wtedy również z boku warstwy. Na dno można położyć biszkopty.
Wstawiamy do lodówki żeby stężało. Pozostałe 2 galaretki również do lodówki, aż będą dość gęste. Za rzadkie mogą mam przepyłynąć na dno naczynia.
Jak ser już będzie mocno ścięty układamy po wierzchu owoce - teraz wiadomo sezon truskawkowy, więc truskawki.


2 komentarze: