2 szkl. mąki
2 jajka
1 szkl. cukru
kostka margaryny lub masła
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g dyni
Białka oddzielić od żóltek. Z białek ubić pianę. Masło pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym. Potem mieszając dodawać cukier. Mąke przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek i cukru, na koniec dodać białka. Jak będzie bardzo gęste można dodać 1-2 łyżki śmietamy.
Forme wykładamy papierem do pieczenia. nakładamy warstwe ciasta. Zostawiamy ok.1/4 żeby położyć potem na wierzch. Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy miękki miąższ i pestki.
Resztę kroimy w kostkę około 1/1cm. Rozkładamy na cieście. Pozostałym przykrywamy dynie.
Pieczemy około 40 min w 200 stopniach. Na koniec po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz