30 dag wieprzowiny (schab lub szynka)
15 dag pieczarek
cebula
czerwona papryka
puszka kukurydzy
2 łyzki oliwy
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka bulionu z kostki
sól, pieprz
Mięso pokroić w cienki paseczki. Cebulę obrać i drobno psiekać. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na paseczki lub w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Mięso podsmażyć na duży ogniu, mieszając i łyżką cedzakową wyjąć na talerzyk, na patelnie dodać masło i zeszklić cebulę, wsypać pieczarki i paprykę. Następnie wlać bulion, dodać mięso i kukurydzę, zagotować, doprawic do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu 15-20 min.
Gdy mięso będzie już miękkie, zagęścic sos mąką.
Na zdjęciu połączone z makaronem i sałatką z kapusty pekińskiej. Można podać także z ryżem lub kaszą gryczaną.
Sałatka:
kapusta pekińska
ogórek kwaszony
papryka
kukurydza
majonez
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz